Mus owocowy może być zrobiony z bardzo różnych owoców, a najpopularniejsze są jabłka. Można go wykorzystać na wiele sposobów, tym bardziej, że w internecie jest mnóstwo przepisów kulinarnych.
Mus owocowy na deser
Desery z musem owocowym to najbardziej znane produkty na słodko. Dzieci je uwielbiają, dlatego mus wykorzystuje się tak różnorodnie. Przede wszystkim jest składnikiem naleśników, które są robione domowym sposobem. Gdy owoce są świeże, zbierane latem, wówczas mus jest najzdrowszy. Można go zjadać na ciepło lub na zimno i stanowi dobry dodatek do budyniu, lodów, gofrów, galaretki czy ciastek. Niektóre gospodynie wykorzystują mus owocowy jako składnik ciast do pieczenia w piekarniku lub na zimno. Jest bardzo wiele przepisów na ciasta, w których można użyć musu owocowego, czy to truskawkowego czy malinowego. W sklepie są gotowe musy owocowe, w słoikach, gruszkowe, malinowe, jagodowe, czy wiśniowe. Taki duży słoik wystarcza na deser dla całej rodziny, w zależności od pomysłu. Musy można łączyć z mąką jaglaną, kokosową, ryżową, kaszą manną co pozwala na uzyskanie pysznych placuszków owocowych, z dodatkiem owoców.
Mus owocowy na śniadanie
Mus owocowy jest bardzo dobry na śniadanie, do wielu produktów. Można go dodać do jogurtu naturalnego, a także zmieszać z płatkami kukurydzianymi. Taką masę dzieci jedzą z grzankami lub naleśnikami szczególnie, gdy mają wolne od szkoły. W zależności od smaku, mus owocowy jest bardzo dobry do kanapek, czy do bułek mlecznych. Domowy, robiony z owoców działkowych lub z sadu, będzie pyszny do rogalików, ciasta drożdżowego, a nawet drożdżówek. Mus jabłkowy to najbardziej popularny mus, dlatego wiele osób je go łyżkami ze słoika i popija mlekiem. Jest o wiele zdrowszy i lepszy, a przede wszystkim gęstszy, dlatego stanowi zamiennik dżemów. Bardzo dużo przepisów śniadaniowych jest w książkach kulinarnych, które mają zdjęcia i działy dla dzieci. Dobrym pomysłem jest włączanie dzieci w przygotowanie zdrowych i smakowitych śniadań, by same sprawdziły co jest dobre i zdrowe.